Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 Stängel Petersilie, frisch, Blättchen abgezupft
- 150 g roter Paprika, in Stücken
- 250 g Zwiebeln, halbiert
- 2 Knoblauchzehen, halbiert
- 20 g Sonnenblumenöl
- 30 g Tomatenmark
- 1 EL Paprikapulver, edelsüß
- ½ TL Paprikapulver, geräuchert
- 1 TL Kümmel, gemahlen
- 1 ½ TL Thymian, getrocknet
- 1 - 2 EL getrocknete Steinpilze
- ¾ - 1 TL Salz
- ½ TL schwarzer Pfeffer, gemahlen
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
-
4
TL Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht
lub 2 Gemüsesuppenwürfel (für je 0,5 l) - 350 g Erdäpfel, mehlig, geschält
- 300 g frische Schwammerl (z. B. Eierschwammerl, Steinpilze, Kräuterseitlinge)
- 1 Lorbeerblatt, getrocknet
- 400 g Wasser
- 1 EL Maisstärke
- 1 - 2 EL Butterschmalz zum Anbraten
- 1 EL Apfelessig
- 4 EL Sauerrahm
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 953 kJ / 227 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 9 g
Alternatywne przepisy
Fisolengulasch
1h 10 min
Bohnenlaibchen mit Paprikaragout (vegan)
50 min
Scharfes Fisolengulasch mit Debrezinern
50 min
Pilzknöderl mit Krensauce (vegan)
45 min
Krautfleckerl
40 min
Karfiol mit Paprikaragout und Haselnussbröseln
45 min
Schwammerlgulasch mit Serviettenknödel
1 Std.
Erdäpfelrösti mit Schwammerlsauce
40 min
Letscho
40 min
Erdäpfelgulasch (vegan)
1h 10 min
Krautsuppe
55 Min
Erdäpfel-Schwammerl-Suppe (vegan)
45 min