Birnen-Mürbeteig-Strudel

Birnen-Mürbeteig-Strudel

4.1 10 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz. 15 min
14 Stücke

Składniki

Mürbeteig
  • Zucker
    80 g
  • Zitrone Bio, davon 2 Streifen Schale dünn abgeschält (à 1 x 4 cm), Saft ausgepresst (25 g)
    1
  • Butter kalt, in Stücken
    120 g
  • Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
    300 g
  • Weinstein-Backpulver
    ½ TL
  • Salz
    1 Prise
  • Ei (Kl. M)
    1
  • Sahne
    30 g
Füllung
  • Brötchen, vom Vortag
    30 g
  • Mandeln
    50 g
  • Butter weich
    50 g
  • Birnen (nicht zu weich), geschält, geviertelt, entkernt
    600 g
  • Zucker
    75 g
  • Birnen, getrocknet
    50 g
  • Birnengeist
    20 g
  • Zimt
    ½ TL
Marzipansauce und Fertigstellung
  • Eigelb (Kl. M)
    4
  • Sahne
    1 EL
  • Marzipan-Rohmasse in Stücken
    60 g
  • Milch
    250 g
  • Zucker
    40 g
  • Mandellikör (z.B. Amaretto)
    20 g
  • Puderzucker
    1 EL

Wartości odżywcze na 1 Stück

Kalorie 369 kcal / 1545 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 43 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...