![Fatayer (spinach turnovers) Fatayer (spinach turnovers)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DB779945-32E8-4DA5-B588-875F96FC17EA/Derivates/fce3d212-98a2-420e-943e-31c190b32e3f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dough
- 150 g water
- 90 g olive oil
- ½ tsp salt
- 350 g plain flour, plus extra for dusting
Filling
- 400 g fresh spinach leaves (see Tips)
- 350 g brown onion, cut into quarters
- 2 tsp salt
- 1 tsp sumac
- 100 g lemon juice
Assembly
- plain flour, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 297.7 kJ / 70.9 kcal
- Białko
- 1.7 g
- Węglowodany
- 8.6 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 177.6 mg
Alternatywne przepisy
Cracked wheat and tomato kibbeh
50 Min
Lentil purée (Moujadarra)
1 Std. 20 Min
Mouhallabieh (milk pudding)
4 Std. 30 Min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45min
Spinach turnovers (fatayer)
1 Std. 25 Min
Cheese sambousek
1h 45min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30min
Lamb sfiha
1 Std. 20 Min
Samke harra
35 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min
Toum
15 min