![Savoury tofu quiche Savoury tofu quiche](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/61FFEAD8-4F99-4E6E-AD79-9BCF77B88D3D/Derivates/69105B5F-C9DE-4211-87DC-0E5045181FCD.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 230 g spelt flour
- 60 g plain flour, plus extra for dusting
- ¼ tsp salt
- 1 sprig fresh rosemary, leaves only
- 1 sprig fresh thyme, leaves only
- 100 g dairy free margarine
- 100 g almond milk
Filling
- 100 g cherry tomatoes, cut into halves (optional)
- 100 g canned baby beetroot, drained and cut into pieces (1 cm - see Tips)
- 2 garlic cloves
- 150 g leek, white part only, cut into pieces
- 30 g olive oil
- 350 g firm tofu, cut into pieces (3 cm)
- 150 g almond milk
- 2 tsp nutritional yeast
- 2 pinches ground black pepper
- 3 tsp onion salt
- 3 tsp dried basil
- 100 g frozen broad beans, thawed and shelled
- 1 sprig fresh basil, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1376.1 kJ / 327.6 kcal
- Białko
- 13.6 g
- Węglowodany
- 25.8 g
- Tłuszcz
- 17.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.4 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 808.4 mg
Alternatywne przepisy
Sweet potato lasagne
1 Std. 20 Min
Burmese chickpea tofu with spicy dipping sauce
1h 30min
Thai tofu and sweet potato cakes
30min
Vegan moussaka
1 Std. 50 Min
Jackfruit and mayo sandwich filling
5 min
Vegan mayonnaise
15 min
Breakfast sausages
1 godz. 5 min
Sweet and sour tempeh
50 Min
Vegan walnut and black bean burger
4h 40min
Vegan carrot cake with orange frosting
2 Std. 5 Min
Tofu scramble
25 Min
Leek quiche
1 Std. 20 Min