Spiced Moroccan Lentil Soup

Spiced Moroccan Lentil Soup

4.5 73 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 portions

Składniki

  • onions quartered
    150 g
  • olive oil
    40 g
  • ground ginger
    1 tsp
  • ground coriander
    1 tsp
  • ground cumin
    1 tsp
  • sweet paprika
    1 tsp
  • ground black pepper plus extra to taste
    ¼ tsp
  • ground cinnamon
    ½ tsp
  • ground turmeric
    ½ tsp
  • chilli powder
    ¼ tsp
  • ground nutmeg
    ¼ tsp
  • water
    750 g
  • vegetable stock cubes (for 0.5 l each) crumbled
    2
    2 heaped tsp vegetable stock paste, homemade
  • red lentils
    100 g
  • tinned chopped tomatoes (2 x 400 g tins)
    800 g
  • fine sea salt or to taste
    1 pinch
  • fresh coriander leaves only, for garnishing
    2 - 3 sprigs

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 241.9 kcal / 1011.9 kJ
Białko 8.9 g
Tłuszcz 11.3 g
Węglowodany 29.7 g
Błonnik 7 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 57.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...