Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta

Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta

4.3 165 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • ½ cytryny ekologicznej, tylko skórka, bez białych błonek
  • 10 - 12 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. pietruszka, bazylia, szczypiorek), tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili, świeżej
    2 szczypty papryki, mielonej
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1200 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (o grubości 2 cm)
  • 160 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
  • 120 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera feta pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego
  • 300 g pomidorów śliwkowych pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 awokado (150-200 g), pokrojone w plastry
  • 100 g jarmużu drobno pokrojonego
    100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
  • 2 łyżki żurawiny, suszonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 534 kcal / 2238 kJ
Białko 29 g
Tłuszcz 37 g
Węglowodany 19 g
Błonnik 6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...