Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wholemeal spelt pastry
- 260 g wholemeal spelt flour, plus extra for dusting
- 100 g olive oil
- 90 g chilled water
- 1 egg
- 1 ½ tsp apple cider vinegar
- 70 g sesame seeds
Spinach and feta filling
- 500 g fresh baby spinach leaves
- 20 g olive oil
- 180 g brown onion, cut into quarters
- 5 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- 200 g feta cheese, cut into pieces (approx. 2 cm)
- 200 g cottage cheese
- 1 egg
- 2 egg whites
- 1 sprig fresh flat-leaf parsley, leaves only
- ½ tsp ground black pepper
Assembly
- 1 egg white, for glazing
- 1 tbsp pine nuts, for sprinkling
- 60 g mixed baby leaf salad
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2657.5 kJ / 632.7 kcal
- Białko
- 30.7 g
- Węglowodany
- 32.4 g
- Tłuszcz
- 40.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 9.6 g
- Sód
- 556.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pumpkin tart
2h 15 min.
Silverbeet quiche with oat and Parmesan crust
1h 15min
Lentil moussaka
3 Std. 30 Min
Ricotta, mint and zucchini lasagne
2h
Homemade ricotta
1h 15min
Spinach and ricotta patties with tomato sauce
30min
Filo spinach slice
55min
Courgette strudel
1h 20min
Cheese and spring onion galette
1h 15min
Fresh tomato tart
40min
Silverbeet and mushroom calzone
2h
Ricotta gnocchi
2h