Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dough
- 150 g butter, cut into cubes (3-4 cm)
- 180 g full cream milk
- 50 g fresh yeast, or 3 tsp dried instant yeast
- 120 g white sugar
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- 6 egg yolks (reserve whites for filling)
- ½ tsp sea salt
- 1 ½ tbsp rum
Poppy seed filling
- 420 g poppy seeds
- 1000 g boiling water, for soaking
- 50 g almonds
- 50 g walnuts
- 150 g white sugar
- 50 g honey
- 100 g sultanas
- 30 g butter
- 150 g full cream milk
- 40 g mixed peel
- 1 ½ tsp natural almond extract
- ¼ tsp ground cinnamon
- ½ orange, zest only, no white pith, finely grated
- 20 g orange juice
- 2 tbsp rum (opcjonalnie)
- ½ tsp sea salt
- 6 egg whites
Glaze
- 180 g icing sugar
- 20 - 40 g orange juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1249.3 kJ / 297.4 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 34.9 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 137.1 mg
Alternatywne przepisy
Polish doughnuts
2h 30 min
Baked pâté
3h
Gluten free fresh fruit and cream cheese tarts
3 godz. 50 min
Poppy seed torte
5 godz.
Black forest cake
5 godz.
Yoyo slice
2h 30 min
Triple layer bundt cake
1h 30min
Poppy seed and apple cake
2h 10 min
Brioche slice with crumble
2 Std.
Sauerkraut soup
50min
Raspberry cloud
12 godz. 5 min
Polish crêpes
3u. 35min