Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 70 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
- 100 g szynki, wędzonej, pokrojonej na kawałki
- 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki
- 20 g musztardy
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Rolady
- 4 plastry mięsa wołowego, z udźca, o grubości ok. 7 mm (ok. 600-650 g)
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do obsmażenia mięsa
Sos
- 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 50 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 10 g masła
- 40 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
- 20 g musztardy
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 250 g czerwonego wina, wytrawnego
- 100 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2024.3 kJ / 483.5 kcal
- Białko
- 43.8 g
- Węglowodany
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 1343.3 mg
Alternatywne przepisy
Barszcz na zakwasie z uszkami
123h 50min
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1 Std. 30 Min
Bigos
1 Std. 30 Min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 Std. 20 Min
Gołąbki
1h 45min
Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta
1h 45min
Żeberka w kapuście
2h 10min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1 Std. 10 Min
Kapusta zasmażana
1h 35 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1 Std.
Kapusta czerwona na ciepło
35min
Modro kapusta
45min