![Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/27b02bd7-eaec-4f2f-8570-25581551ec4c/Derivates/76fe946a-3e26-45f4-9917-7b7b6591782b.jpg)
Wersje kompatybilne
Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g żytniego chleba gruboziarnistego, na zakwasie, lekko czerstwego, bez skórki, pokrojonego na kawałki
- 4 plastry schabu wieprzowego, po ok. 150 g każdy
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, tylko białe części, przekrojone na pół
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na kawałki
- 400 g wody
-
1
łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżka białego octu winnego
- 800 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
olej rzepakowy, do smażenia
lub smalec, do smażenia - 10 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do panierowania
- 1 jajko, roztrzepane, do panierowania
- 20 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3418.9 kJ / 817.2 kcal
- Białko
- 41.6 g
- Węglowodany
- 70.7 g
- Tłuszcz
- 41.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 11.2 g
- Sód
- 736 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Bigos
1 Std. 30 Min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1 Std. 10 Min
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1 Std. 40 Min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45min
Gołąbki
1h 45min
Góralska kwaśnica
1 Std. 30 Min
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1 Std. 30 Min
Rolady wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi
2 godz. 10 min
Kotlety mielone
30min
Kapusta zasmażana
1 Std. 35 Min
Kapusta gotowana
30min