Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta
TM5 TM6

Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta

4.7 (244 oceny)

Składniki

  • 200 g żytniego chleba gruboziarnistego, na zakwasie, lekko czerstwego, bez skórki, pokrojonego na kawałki
  • 4 plastry schabu wieprzowego, po ok. 150 g każdy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorem, tylko białe części, przekrojone na pół
  • 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 500 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • olej rzepakowy, do smażenia
    lub smalec, do smażenia
  • 1 jajko, roztrzepane, do panierowania
  • 20 g masła
  • 10 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do panierowania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3047 kJ / 728 kcal
Białko
46.4 g
Węglowodany
67.1 g
Tłuszcz
34.3 g
Błonnik
9.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy