
Wersje kompatybilne
Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g żytniego chleba gruboziarnistego, na zakwasie, lekko czerstwego, bez skórki, pokrojonego na kawałki
- 4 plastry schabu wieprzowego, po ok. 150 g każdy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście
- 2 zielone cebulki ze szczypiorem, tylko białe części, przekrojone na pół
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na kawałki
- 400 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżka białego octu winnego
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
olej rzepakowy, do smażenia
lub smalec, do smażenia - 1 jajko, roztrzepane, do panierowania
- 20 g masła
- 10 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do panierowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3047 kJ / 728 kcal
- Białko
- 46.4 g
- Węglowodany
- 67.1 g
- Tłuszcz
- 34.3 g
- Błonnik
- 9.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Buraczki na ciepło
50min
Kapusta gotowana
30 min
Surówka z kiszonej kapusty
15min
Kotlety mielone
30 min
Gołąbki
1h 45 min
Kapusta zasmażana
1h 35min
Rolady wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi
2h 10 min
Roladki schabowe z oscypkiem
1 godz. 15 min
Pulpety z jajkami przepiórczymi w sosie pieczarkowym
1h 20 min
Gotowanie i farbowanie jajek na niebiesko (czerwoną kapustą)
3 godz. 20 min
Ziemniaczki śródziemnomorskie
2h 30min
Gotowanie i farbowanie jajek na brązowo (łupinami cebuli)
3 godz. 20 min