
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 50 g rodzynek
- 90 g mleka
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g miodu płynnego
- 125 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki goździków, mielonych
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 358.6 kcal / 1500.4 kJ
- Białko
- 6 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Węglowodany
- 61 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Sód
- 172.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rogale à la marcińskie
10 godz.
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Stollen
6 godz.
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Masa makowa z białego maku
30 min
Masa makowa
30 min
Przyprawa do piernika
5 min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 godz. 40 min
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Marcepanowe batoniki
2 godz. 40 min
Granola podstawowa
1 godz. 45 min
Likier marcepanowy
15 min