Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g basmati rice
- 60 g full cream milk
- 1 pinch saffron threads, pounded
- 4 whole cloves
- ½ tsp black peppercorns
- 1 cinnamon quill
- 3 cardamom pods (green)
- 4 cardamom pods (black)
- 2 dried bay leaves
- 60 g ghee (see Tips)
- 3 tsp ginger paste (see Tips)
- 3 tsp garlic paste (see Tips)
- 1 - 2 brown onions (approx. 180 g), cut into quarters
- 1 fresh long green chilli, trimmed and cut into halves
- 280 g fresh tomatoes (approx. 2-3), cut into quarters
- ½ tsp ground turmeric
- 3 tsp ground cardamom
- 1 ½ tsp ground cumin
- 1 ½ tsp garam masala (see Tips)
- 100 g natural yoghurt, plus extra for serving
- 250 g cauliflower, cut into small florets (1-2 cm)
- 140 g potatoes, cut into pieces (1.5 cm)
- 100 g carrots, cut into julienne
- 2 tsp salt
- 50 g frozen green peas
- 1000 g water
- 4 eggs
- fresh mint leaves, torn into pieces, for garnishing
- fried shallots, for garnishing
- roasted unsalted cashew nuts, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1547.3 kJ / 368.3 kcal
- Białko
- 12.9 g
- Węglowodany
- 37.9 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 931.7 mg
Alternatywne przepisy
Tarka dal
30 min
Sabji (vegetable) curry
30 min
Sambhar
1j 30 menit
Rajma (kidney bean curry)
45 Min
Avial (vegetables in yoghurt)
30 min
Pilau rice
30 min
Bombay aloo
40 min
Chhole (chickpea curry)
35 Min
Amritsari dal
26 Std.
Chicken 65 and green chutney
1 godz. 5 min
Potato karakari
50 menit
Gobi masala
30 min