Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 20 g salted butter
- 3 garlic cloves
- 200 g oil
- 2 tbsp lemon juice
- 2 - 3 tsp dried chilli flakes
- 2 tsp paprika
- 2 tsp salt
- 24 large raw prawns (approx. 500 g), deveined, butterflied, shells and heads intact (see Tips)
- 600 g water
- 250 g long-grain white rice
- lemon wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3495.3 kJ / 832 kcal
- Białko
- 30.5 g
- Węglowodany
- 51.1 g
- Tłuszcz
- 55.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.8 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1647.3 mg
Alternatywne przepisy
Kung Pao chicken
1h 30min
Garlic prawns
25min
Prawn noodle curry
10min
Lamb tikka with spicy eggplant
Brak ocen
Spiced garlic prawns and calamari
15min
Cedar-wrapped pork with rosemary
40min
Balinese prawn curry (Russel Blaikie)
1h 45min
Chinese greens with XO sauce
1h 50 min.
Chilli garlic prawns
10min
Grilled eye fillet with Café de Paris butter
45min
Sichuan pepper and chilli salt squid
30min
Steamed white fish with tomato and Indian spices
40min