![Mediterranean carrot fritters Mediterranean carrot fritters](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/30BC16B2-E74C-44B1-B735-5DB1AF909F20/Derivates/E30A7F1B-3BD1-48B8-A5DA-910C7D875E08.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Red onion and yoghurt dip
- ½ red onion, cut into quarters
- 6 sprigs fresh coriander, leaves only
- 150 g natural yoghurt
Carrot fritters
- 3 slices wholegrain bread, torn into small pieces
- 6 sprigs fresh mint, leaves only
- 6 sprigs fresh dill, leaves only, plus extra for serving
- 500 g water
- 500 g carrots, cut into pieces (4 cm)
- 6 dried apricots
- ½ tsp salt, to taste
- ½ tsp ground black pepper, to taste
- 4 spring onions/shallots, cut into thin slices
- 1 tbsp sultanas
- 3 tbsp pine nuts
- 1 tsp dried chilli flakes
- 1 egg
- grapeseed oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 223.4 kJ / 53.2 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 89.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cauliflower and sweet potato lasagne
1h 35 phút
Vegetable lasagne
1h 35 phút
Stuffed butternut pumpkin with feta
1 Std. 50 Min
Savoury stuffed pumpkin
1 Std. 25 Min
Kumara sausage rolls
1 Std. 15 Min
Mushroom stroganoff
20 Min
Creamy capsicum and zucchini soup
40 Min
Vegetable bake with goat's feta
1 Std. 30 Min
Pumpkin and turmeric loaf
1 Std. 50 Min
Sweet potato, parsnip and broccoli frittata
55 Min
Feta, spinach and potato frittata
1 Std.
Beetroot, feta and spinach quiche
1h 40min