Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
XO sauce
- 40 g dried scallops (see Tips)
- 150 g boiling water
- 200 g peanut oil
- 4 dried red chillies
- 60 g dried shrimp
- 80 g eschalots
- 60 g garlic cloves
- 40 g piece fresh ginger, peeled and cut into slices (1 cm)
- 100 g smoked bacon, cut into pieces (1 cm)
- 6 long red chillies, deseeded
- 1 fresh bird's eye chilli, deseeded if desired
- 40 g light soy sauce
- 40 g Shaoxing wine
- 1 tbsp brown sugar
Asian greens
- 100 g snow peas
- 100 g frozen green peas
- 500 g water
- 2 baby bok choy, leaves separated
- 6 stalks broccolini, cut into halves lengthways
- 1 gai choy, leaves separated (8 leaves)
- 3 spring onions/shallots, cut into slices, for garnishing
- 2 long red chillies, cut into slices, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1367 kJ / 325.4 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 12.9 g
- Tłuszcz
- 26.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 923.9 mg
Alternatywne przepisy
Luo bo gao (radish cakes)
25 Std. 20 Min
Miso salmon broth
40 Min
Garlic prawns
25 Min
Dan dan mian (dandan noodles)
1 godz. 10 min
Mixed mushroom congee with pickled eggs
24h 40min
Tom kha gai (Thai chicken coconut soup)
30 Min
Asian-style mussels
30 Min
Qing zheng yu (steamed fish with ABC soup)
1h 15min
Kai yang bai cai (braised cabbage with mushrooms)
40 Min
Ma po dou fu (mapo tofu)
15 Min
Bitter Gourd Salted Vege Soup
1h 15min
Steamed Chinese greens
30 Min