Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
XO sauce
- 40 g dried scallops (see Tips)
- 150 g boiling water
- 200 g peanut oil
- 4 dried red chillies
- 60 g dried shrimp
- 80 g eschalots
- 60 g garlic cloves
- 40 g piece fresh ginger, peeled and cut into slices (1 cm)
- 100 g smoked bacon, cut into pieces (1 cm)
- 6 long red chillies, deseeded
- 1 fresh bird's eye chilli, deseeded if desired
- 40 g light soy sauce
- 40 g Shaoxing wine
- 1 tbsp brown sugar
Asian greens
- 100 g snow peas
- 100 g frozen green peas
- 500 g water
- 2 baby bok choy, leaves separated
- 6 stalks broccolini, cut into halves lengthways
- 1 gai choy, leaves separated (8 leaves)
- 3 spring onions/shallots, cut into slices, for garnishing
- 2 long red chillies, cut into slices, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1367 kJ / 325.4 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 12.9 g
- Tłuszcz
- 26.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 923.9 mg
Alternatywne przepisy
Curry laksa
45 Min
Vietnamese mixed meat pho
1h 50min
Pho bo (Vietnamese beef and noodle soup)
2j
Buttermilk and jalapeño marinade
5 min
Lime and chilli corn
40 min
Prawn and mushroom crepes
50 menit
Pig's Stomach And White Pepper Soup
3h 15min
Steamed Chinese greens
30 min
Lamb tikka with spicy eggplant
40 min
Fragrant pipis
30 min
Grilled tofu steaks with Asian mushrooms
2j 30 menit
Sichuan pepper and chilli salt squid
30 min