Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą

Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą

4.7 486 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 porcji

Składniki

Ciasto
  • 400 g wody
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 szczypty cukru
  • 700 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
Sos i dodatki
  • 625 g sera mozzarella (ok. 5 kulek), pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 800 g pomidorów, bez skóry pokrojoinych na kawałki
    800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżki oregano, suszonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 637 kcal / 2666 kJ
Białko 24 g
Tłuszcz 28 g
Węglowodany 70 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...