Cremige Kohlsuppe mit Schinken und Balsamico

Cremige Kohlsuppe mit Schinken und Balsamico

3.8 23 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
4 Portionen

Składniki

  • Kohl äußere Blätter entfernt und in Stücken (3 cm)
    300 g
  • Zwiebeln geviertelt
    120 g
  • Knoblauchzehen
    2
  • Rapsöl
    10 g
  • Salz
    1 TL
  • Pfeffer, frisch gemahlen nach Geschmack
    1 - 2 Prisen
  • Kümmel, ganz etwas mehr für den Schinken
    ½ TL
  • Wasser
    600 g
  • Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht
    2 TL
    1 Gemüsesuppenwürfel (für 0,5 l)
  • Butterschmalz
    1 TL
  • Schinken, in Scheiben und dann in kleine Würfel geschnitten
    100 g
  • Sauerrahm
    30 - 40 g
  • Muskat, gemahlen
    1 Msp.
  • Cayennepfeffer, gemahlen
    1 Msp.
  • weißer Balsamico-Essig
    1 - 2 EL

Wartości odżywcze na 1 Portion

Kalorie 109 kcal / 455 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 6 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...