![Blackberry meringue cake Blackberry meringue cake](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A89D11F3-00D6-48D5-BD1C-F02C67F374FB/Derivates/aca3ef89-653d-4469-aa87-b2c483d1a56b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cake
- 200 g unsalted butter, softened, plus extra for greasing
- 300 g caster sugar
- 50 g blanched almonds
- 4 eggs ; 2 whole and 2 separated
- 200 g self-raising flour
- 100 g milk
- 150 g frozen blackberries, defrosted
- 1 pinch cream of tartar
- 2 tbsp flaked almonds
Filling
- 300 g pouring (whipping) cream
- 4 tbsp blackberry jam
- 100 g frozen blackberries, defrosted
- pure icing sugar, for decorating (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2539.6 kJ / 604.7 kcal
- Białko
- 7.9 g
- Węglowodany
- 60.7 g
- Tłuszcz
- 37.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.4 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 196.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Apricot Danish slice
40 min
Crayfish pâté
4h 45min
Moroccan bundt
1 Std. 20 Min
Almond shortbread biscuits
2 Std. 10 Min
Yoghurt and white chocolate ganache (Mark Best)
5 Std. 30 Min
Chai latte parfait
29 Std. 5 Min
"To die for" mini pavlovas (TM6)
2h 40min
Maple bread and butter pudding with walnut crumble
1 godz. 30 min
Brioche fruit tarts
4 Std.
Chocolate custard mille feuille
8h 15min
Black forest pavlova stack
5 Std. 30 Min
Almond and pear tart
40 min