![Lemon and raspberry trifle with blueberry sorbet Lemon and raspberry trifle with blueberry sorbet](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/60AEA93B-BE23-4C3A-926E-9387AD6B37AC/Derivates/7c2900d4-44ca-4af1-bc18-90e8fc3e8374.jpg)
Wersje kompatybilne
Lemon and raspberry trifle with blueberry sorbet
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Raspberry jelly
- 3 gelatine leaves
- ice cold water, for soaking (approx. 350 g)
- 200 g frozen raspberries
- 200 g rosé wine
- 100 g caster sugar
- 16 fresh raspberries
Lemon cream
- 2 gelatine leaves
- ice cold water, for soaking (approx. 350 g)
- 125 g caster sugar
- 400 g pouring (whipping) cream
- 2 lemons, zested and juiced
Blueberry sorbet
- 60 g raw sugar
- 300 g frozen blueberries
- 2 tsp lemon juice
- 20 g glucose syrup
Shortbread biscuits
- 115 g unsalted butter, softened, cut into pieces
- 60 g icing sugar
- 155 g plain flour
- 60 g cornflour
Meringue
- 90 g caster sugar
- 2 egg whites
- 1 pinch cream of tartar
- fresh raspberries, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3511.6 kJ / 836.1 kcal
- Białko
- 7.9 g
- Węglowodany
- 112.5 g
- Tłuszcz
- 40.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 26 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 53.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rachel Shanks's Roast beef with Yorkshires and gravy (TM6)
3h 15min
Blueberry frozen yoghurt cheesecake
14h 55min
Orange Campari marmalade
1 Std. 35 Min
Summer fruits in mulled cider syrup
45 Min
Caramelised sherry vinaigrette
25 Min
Apple tart (Thermomix® Cutter)
1 Std.
Almond shortbread biscuits
2 Std. 10 Min
Angel cake
5h 15min
Sago plum pudding
28h 15min
Raspberry and lemon flan
1 Std.
Gingerbread ice cream
10 Std. 20 Min
Mussels in white wine and cream sauce
45 Min