Samosy z farszem ziemniaczanym
TM6 TM5

Samosy z farszem ziemniaczanym

4.5 (19 ocen)

Składniki

Samosy

  • 500 g wody
  • 2 ¾ łyżeczki soli
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • 500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • oliwa z oliwek, do posmarowania samosów

Sos kolendrowo-cytrynowy

  • 20 - 25 g kolendry, świeżej
  • 300 g śmietany, 12% tłuszczu
    lub 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1870.8 kJ / 447.1 kcal
Białko
10.8 g
Węglowodany
67.5 g
Tłuszcz
14.9 g
Tłuszcz nasycony
5.2 g
Błonnik
5 g
Sód
1620.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy