Samosy z farszem ziemniaczanym

Samosy z farszem ziemniaczanym

4.5 20 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

Samosy
  • wody
    500 g
  • soli
    2 ¾ łyżeczki
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    500 g
  • zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
    100 g
  • nasion kminu rzymskiego
    1 ½ łyżeczki
  • nasion kolendry
    ½ łyżeczki
  • papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    10 g
  • korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
    20 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    80 g
  • oliwy z oliwek
    25 g
  • kurkumy, mielonej
    ½ łyżeczki
  • przyprawy garam masala
    ½ łyżeczki
  • ciasta francuskiego (2 opakowania)
    500 g
  • oliwa z oliwek do posmarowania samosów
Sos kolendrowo-cytrynowy
  • kolendry, świeżej
    20 - 25 g
  • śmietany, 12% tłuszczu
    300 g
    300 g jogurtu naturalnego
  • soku z cytryny świeżo wyciśniętego
    2 łyżki
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    3 - 4 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 447.1 kcal / 1870.8 kJ
Białko 10.8 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 67.5 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 5.2 g
Sód 1620.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...