Urządzenia i Akcesoria
Samosy z farszem ziemniaczanym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji
Składniki
Samosy
-
500 g wody
-
2 ¾ łyżeczki soli
-
500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
100 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
-
1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
½ łyżeczki nasion kolendry
-
10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
-
80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
25 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
½ łyżeczki przyprawy garam masala
-
500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
-
oliwa z oliwek do posmarowania samosów
Sos kolendrowo-cytrynowy
-
20 - 25 g kolendry, świeżej
-
300 g jogurtu naturalnego300 g śmietany, 12% tłuszczu
-
2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1620.1 mg
Białko
10.8 g
Kalorie
1870.8 kJ /
447.1 kcal
Tłuszcz
14.9 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
5.2 g
Węglowodany
67.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KRÓL ZIEMNIAK
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Parathas nadziewane kalafiorem
55 min
Samosy
1 godz. 40 min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Crumble po indyjsku
1 godz. 20 min
Cepeliny z serem
24 godz. 50 min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 godz. 30 min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1 godz. 10 min
Dal makhani
13 godz. 20 min
Gulasz sojowy z knedlami
1 godz.
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1 godz. 30 min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 godz. 10 min