Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak

Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak

3.7 22 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

Libańskie chlebki z zatarem
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczkę ziaren pieprzu zielonego
  • 40 g ziaren sezamu, białego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ¾ łyżeczki soli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 140 g wody
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
Sałatka z pęczaku
  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 15 - 20 liści szałwii, świeżej
  • 30 g masła
  • ¾ łyżeczki soli
  • 120 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 260 g wody
  • 100 g awokado pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 60 g czarnych oliwek odsączonych z zalewy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 616 kcal / 2581 kJ
Białko 11.5 g
Tłuszcz 36.2 g
Węglowodany 68.5 g
Błonnik 7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...