Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
TM6 TM5

Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak

3.8 (21 ocen)

Składniki

Libańskie chlebki z zatarem

  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczkę ziaren pieprzu zielonego
  • 40 g ziaren sezamu, białego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ¾ łyżeczki soli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 140 g wody
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 170 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu

Sałatka z pęczaku

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 15 - 20 liści szałwii, świeżej
  • 30 g masła
  • ¾ łyżeczki soli
  • 120 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 260 g wody
  • 100 g awokado, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 60 g czarnych oliwek, odsączonych z zalewy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2581 kJ / 616 kcal
Białko
11.5 g
Węglowodany
68.5 g
Tłuszcz
36.2 g
Błonnik
7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy