
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do oprószenia formy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1000 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
15
g smalcu
lub 15 g oleju - 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki majeranku, suszonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 235.9 kcal / 986.9 kJ
- Białko
- 6.9 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Węglowodany
- 28.6 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 507.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybkie zacierki
20min
Blok czekoladowy z czerstwym chlebem
5h 20min
Kibiny litewskie
2h 35min
Wytrawny tort naleśnikowy z wątróbką
1h 50min
Babka ziemniaczana ze śledziem
4h 45min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2h 15min
Blok czekoladowy
6h 15min
Kiszka ziemniaczana
4h 20min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16h 15min
Rolada rybna ze śliwką zawinięta w boczek
1h 20min
Kartacze z mięsem
1h
Kaszubskie kotlety rybne
35min