![Chleb pszenno-żytni na drożdżach Chleb pszenno-żytni na drożdżach](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/35693039-E6CE-4D78-A4A8-8D9969E19AD9/Derivates/9C0B0D52-80E7-427E-8DD1-626B81C8BF91.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g wody, letniej
-
50
g maślanki
lub 50 g kwaśnej śmietany lub jogurtu -
30
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (12-15 g) - 350 g mąki pszennej (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
- 100 g mąki żytniej (typ 720)
- 15 g soli
-
1
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku -
1
łyżka octu balsamicznego
lub 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego - olej, do natłuszczenia miski
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 320 kJ / 76 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 0 g