Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g wody, letniej
-
50
g maślanki
lub 50 g kwaśnej śmietany lub jogurtu -
30
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (12-15 g) - 350 g mąki pszennej (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
- 100 g mąki żytniej (typ 720)
- 15 g soli
-
1
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku -
1
łyżka octu balsamicznego
lub 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego - olej, do natłuszczenia miski
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 320 kJ / 76 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 Std. 45 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 Std. 35 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 Std. 20 Min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2h 30min
Chleb z otrębami
1h 35min
Chleb jogurtowy
3óra
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min