Tarta z dynią

Tarta z dynią

4.5 878 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 130 g pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 400 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    400 g dyni, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ⅓ łyżeczki chili, suszonego mielonego
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 5 g tymianku, świeżego drobno pokrojonego
  • 70 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • ser gorgonzola pokrojony w 1 cm kostkę (ok. 50 g)

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 384.6 kcal / 1609.3 kJ
Białko 6.6 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 30.2 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 16.3 g
Sód 476.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...