
Urządzenia i Akcesoria
Tarta z dynią
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 kawałków
Składniki
Ciasto
-
250 g mąki pszennej
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
1 jajko
Nadzienie
-
130 g pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
400 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
1 płaska łyżeczka soli
-
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
⅓ łyżeczki chili, suszonego mielonego
-
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
5 g tymianku, świeżego drobno pokrojonego
-
70 g śmietany, 18% tłuszczu
-
2 jajka
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
ser gorgonzola pokrojony w 1 cm kostkę (ok. 50 g)
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
384.6 kcal /
1609.3 kJ
Białko
6.6 g
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
16.3 g
Sód
476.9 mg