![Polish crêpes Polish crêpes](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D02FD347-5EF1-44C3-8E8B-30224B58FF7E/Derivates/FF7F172A-F4FD-4E34-AACD-1B72F119C87A.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Quark
- 1000 g light sour cream (see Tips)
Crêpe batter
- 330 g water
- 230 g full cream milk
- 2 eggs
- 20 g grapeseed oil
- 310 g plain flour
- 1 pinch sea salt
Berry sauce
- 200 g frozen raspberries
- 100 g caster sugar
- 20 g lemon juice (approx. ½ lemon)
Quark filling
- 1 egg
- 80 g caster sugar
- 1 tsp vanilla sugar
Assembly
- unsalted butter, for frying
- vanilla ice cream, to serve (optional)
- icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1662.8 kJ / 395.9 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 41.2 g
- Tłuszcz
- 22.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 60.6 mg
Alternatywne przepisy
Semolina custard
20 Min
Honey cake
49h 30 min
Crêpes
1 Std. 15 Min
Spiced Polish Christmas cake
99 godz. 30 min
Poppy seed strudel
3h 15min
Loukoumades (Greek doughnuts with honey and walnuts)
2h
Amaretto biscuits
30 Min
Angel cake
5h 15min
Brioche slice with crumble
2h
Pistachio cream
15 Min
Italian ricotta doughnuts with citrus curd
1 Std. 10 Min
Peach, raspberry and banana smoothie
10 Min