Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
- 200 g butter, cut into pieces, plus extra for greasing
- ½ cinnamon quill
- 1 vanilla bean
- 100 g raw sugar
- 150 g shelled unsalted pistachio nuts
- 150 g walnuts
- 375 g filo pastry
Syrup
- 220 g raw sugar
- ¼ lemon, zest and juice
- 80 g honey
- ½ cinnamon quill
- 70 g water
- 4 drops rose water, to taste (opcjonalnie)
- 4 drops orange blossom water, to taste (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1226.4 kJ / 292 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 168.4 mg
Alternatywne przepisy
Loukoumades (Greek doughnuts with honey and walnuts)
2h
Brioche fruit tarts
4h
Bee sting cake
6 Std. 50 Min
Italian ricotta doughnuts with citrus curd
1h 10 min
Tiramisu
5h 20 min
Greek Bougatsa with Honey and Pistachios
4 Std. 45 Min
Baklava with Walnuts
3 Std.
Baked cherry crumble cheesecake
1h 25 min
Caramel chocolate mousse cake (TM6, Kirsten Tibballs)
28 Std.
Moscato panna cotta with pistachios
6h 25min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1h 15 min