![Eggplant, Spinach & Lentil Curry Eggplant, Spinach & Lentil Curry](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6309645a-5e41-4325-82f6-3d7c3e4c6eef/Derivates/df1bdf47-0762-4cdb-97c8-7ff86c2cea73.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ oz fresh cilantro leaves
- 4 oz onions, quartered
- 2 garlic cloves
- ½ oz fresh ginger, peeled, sliced (⅛ in.)
- 1 bird's eye chili, fresh, halved
- 1 tsp black mustard seeds
- ½ tbsp olive oil
- 1 tsp garam masala
- 1 heaping tbsp curry powder, or to taste
- 1 tsp vegetable stock paste, homemade
- 1 tbsp tomato paste
- 5 oz red lentils
- 12 oz eggplant, cubed (1 in.)
- 10 oz water
- 16 oz fresh Roma tomatoes, diced (½ in.)
- 13 ½ oz coconut milk (approx. 1 can)
- 5 oz fresh spinach leaves
- salt, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1184.8 kJ / 283.2 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Błonnik
- 8.2 g
- Sód
- 44.3 mg
Alternatywne przepisy
White Bean Quinoa Risotto with Roasted Brussels Sprouts
55 Min
Curried Couscous, Carrot and Chickpea Salad
15 Min
One-Pot Barley and Vegetables
1 godz. 10 min
Green Lentil Risotto with Asparagus
45 Min
Chickpea and Lentil Soup with Dukkah
1 Std. 5 Min
Broccoli Red Lentil Soup
30 Min
Pumpkin Curry
45 Min
Butternut Squash Coconut Curry
40 Min
Black Bean Walnut Patties
35 min
Lentil Mushroom Stroganoff
55 Min
Vegetarian Chili
50 min
Curried Lentils
5h 15min