![Ricotta and polenta chips Ricotta and polenta chips](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D27355D4-B29A-4626-B0F3-342AD3E03D70/Derivates/6725BEB7-DB51-4F81-A78B-05D2780A61E4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Polenta
- 20 g Parmesan cheese, cut into pieces (2 cm)
- 480 g water
- 1 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 150 g coarse polenta (see Tips)
- 2 tsp olive oil, plus extra for drizzling
- 2 sprigs fresh thyme, leaves only
- ½ tsp sweet paprika
- ½ tsp ground black pepper
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2002.5 kJ / 476.8 kcal
- Białko
- 20.3 g
- Węglowodany
- 54.3 g
- Tłuszcz
- 19.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.4 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 420.7 mg
Alternatywne przepisy
Ricotta dumplings with napoli sauce
55 min
Polenta
25 Min
Rosemary and thyme polenta chips
1h
Risotto verde
45min
Keftethes (Greek meatballs)
40p
Mushroom ragu with polenta toast
1 Std. 40 Min
Chocolate Frangelico® gelato
28 Std.
Carrot gnocchi with zucchini cream
1 Std. 15 Min
Savoury crêpes
45min
Gnocchi
1 Std. 40 Min
Milanese risotto
25 Min
Focaccia
2 Std. 5 Min