Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczone buraki i kruchy spód
- 3 czerwone buraki, średniej wielkości (ok. 150 g każdy), nieobrane, w całości
- 250 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 300 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka tymianku, suszonego
lub 1 łyżeczka oregano, suszonego - oliwa z oliwek, do skropienia
- miód, płynny, do skropienia
- sól morska, do oprószenia
- pestki dyni, do posypania
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1176.5 kJ / 281.2 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 18.1 g
- Tłuszcz
- 20.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 360.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta tatin z warzywami korzeniowymi
2u. 10min
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 Std. 20 Min
Tarta z botwinką i serem feta
1 Std. 45 Min
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1h 30min
Pełnoziarnista tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
1 Std. 45 Min
Tarta prowansalska
1h 15min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1h 30min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1 Std. 45 Min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2h 30min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1h 40min
Tarta z serem pleśniowym
1h 35min
Tarta z dynią
1h 40min