
Urządzenia i Akcesoria
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji
Składniki
Pieczone buraki i kruchy spód
-
3 czerwone buraki średniej wielkości (ok. 150 g każdy), nieobrane, w całości
-
250 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
1 jajko
Nadzienie
-
300 g sera feta pokrojonego na kawałki
-
120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 jajko
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
miód, płynny do skropienia
-
sól morska do oprószenia
-
pestki dyni do posypania
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
281.2 kcal /
1176.5 kJ
Białko
8.3 g
Tłuszcz
20.5 g
Węglowodany
18.1 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
12.8 g
Sód
360.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

TARTY I QUICHE
9 Przepisów
Polska
Polska