Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
TM6 TM5

Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami

4.1 (62 oceny)

Składniki

Ciasto

  • 100 g czerwonych buraków, nieobranych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, do skropienia buraków
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 230 g twarogu, koziego lub owczego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka tymianku, świeżego, liści
    lub ⅓ łyżki tymianku, suszonego
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1058 kJ / 252 kcal
Białko
6.6 g
Węglowodany
17.8 g
Tłuszcz
17.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy