
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 100 g czerwonych buraków, nieobranych
- 1 łyżka oliwy z oliwek, do skropienia buraków
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 230 g twarogu, koziego lub owczego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżka tymianku, świeżego, liści
lub ⅓ łyżki tymianku, suszonego - 3 łyżki orzeszków piniowych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1058 kJ / 252 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z dynią
1 Std. 40 Min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1hod. 45min
Tarta wegetariańska
1 Std. 10 Min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2 Std. 30 Min
Tarta z serem pleśniowym
1 Std. 35 Min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 Std. 40 Min
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 Std. 20 Min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 Std. 40 Min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1h 30min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 Std. 40 Min
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1h 30min
Tarta prowansalska
1h 15min