Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into quarters
- 3 garlic cloves
- 1 fresh chilli, deseeded if preferred
- 200 g tempeh, cut into cubes (1-2 cm)
- 50 g extra virgin olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 cinnamon quill
- 1 tbsp tamari
- 1 tbsp mustard powder
- 50 g tomato paste
- 1 - 2 pinches sea salt, to taste
- 1 tbsp raw sugar (opcjonalnie)
- 400 g canned kidney beans, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 3 sprigs fresh coriander leaves, to serve
- 100 - 150 g grated cheddar cheese, to serve (optional)
- 200 g sour cream, to serve (see Tips)
- tortillas, cut into wedges and toasted (see Tips)
- lime, cut into wedges to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3633 kJ / 865 kcal
- Białko
- 30.4 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 63.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.9 g
- Błonnik
- 12.3 g
- Sód
- 1743.8 mg
Alternatywne przepisy
Chickpea ratatouille (gut health)
1 Std.
Vegetable chilli
50 min
Potato and green pea curry
50 min
Vegetarian chilli
35 Min
Yasai miso ramen
35 Min
Sticky Sriracha tofu bowl
45 Min
Sweet and sour tempeh
50 min
Hearty lentil chilli
50 min
Three-bean shepherd's pie
26h
Red lentil cauliflower dahl
35 Min
Lentil bolognese
30 Min
Black bean enchiladas
1 godz. 20 min