Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g unsalted butter, cut into cubes
- 600 g feta cheese
- 700 g full cream milk
- 100 g fine semolina
- ½ tsp sea salt
- 6 eggs
- 1 - 2 pinches ground black pepper, to taste
- 16 sheets filo pastry (approx. 375 g - see Tips)
- cold water, for sprinkling
- 1 tsp sesame seeds, for sprinkling (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2407.8 kJ / 573.3 kcal
- Białko
- 23.9 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 40.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.8 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 1212.6 mg
Alternatywne przepisy
Salame di cioccolato (chocolate salami)
3h 10 min
Brioche fruit tarts
4h
Polish vegetable salad (Insalata Russa)
1h 20 min
Umali
1h 25min
Baked Cabbage Pierogis
2 godz. 30 min
Lamb sfiha
1h 20 min
Poppy seed torte
5h
Cheese puffs with honeyed goat's cheese
2 godz. 30 min
Raspberry cloud
12h 5min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Gratin dauphinois
50min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1 Std. 10 Min