![Tiropita (Greek cheese pie) Tiropita (Greek cheese pie)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/60E24087-6DF2-44F6-985B-8F2DF6E6CF92/Derivates/0EB3D0C5-956D-4C8B-A0C4-7A3BCC2E3A0F.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g unsalted butter, cut into cubes
- 600 g feta cheese
- 700 g full cream milk
- 100 g fine semolina
- ½ tsp sea salt
- 6 eggs
- 1 - 2 pinches ground black pepper, to taste
- 16 sheets filo pastry (approx. 375 g - see Tips)
- cold water, for sprinkling
- 1 tsp sesame seeds, for sprinkling (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2407.8 kJ / 573.3 kcal
- Białko
- 23.9 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 40.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.8 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 1212.6 mg
Alternatywne przepisy
Polish crêpes
3u. 35min
Baked cherry crumble cheesecake
1u. 25min
Prawn saganaki with feta
35min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1u. 10min
Peas and jamon
40min
Baked rice croquettes
1h 30min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Planked Amaretto peaches with ricotta
Brak ocen
Chicken with yoghurt tahini sauce (Fattet d'jaj)
1u. 10min
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1h 15 min
Bamia (okra and meat stew)
55 Min
Soutzoukakia ("little sausages") with rice
1h