![Artisan potato bread Artisan potato bread](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ed418f2a-c55f-428a-9b1c-2791f1367531/Derivates/674e6ba3-804e-4858-8856-8b91b71ce2c2.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g extra virgin olive oil, plus extra to grease
- 150 g potatoes, peeled and cut into pieces (1 cm - see Tips)
- 135 g water, plus 2 tablespoons extra
- 125 g buttermilk
- 2 tsp dried instant yeast
- 1 tsp sugar
- 500 g baker's flour, plus extra to dust
- 1 ½ tsp sea salt
- 1 egg
- 2 tsp linseeds (flaxseeds) (optional)
- 1 tbsp pumpkin seeds (optional)
- 1 egg yolk, to glaze
- butter, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 885.1 kJ / 210.7 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 303.8 mg
Alternatywne przepisy
Banana oat clusters
55 min
Grape bakewell tart
1h 20min
Elly Berryman's plum shortcake
1 Std.
Buttermilk loaf baked in a cast iron pot
2h 25 min
Crumble muffins
35 min
Italian sandwich Rolls
2h 45 min
Tropical upside down pineapple cake
1 Std. 10 Min
Croissants
16h
Brioche buns baked in a cast iron pot
2h
Pan de Sal
2 Std. 20 Min
Cherry tomato and red onion focaccia (Nico Moretti)
2 Std. 20 Min
Edna's lemon curd teacake
40 min