Urządzenia i Akcesoria
Tsoureki (Greek Easter bread)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 portions
Składniki
-
mastiha (opcjonalnie)3 pieces
-
mahlepi (see Tips)1 tsp
-
sugar plus 1 tsp extra100 g
-
full cream milk100 g
-
dried instant yeast (see Tips)2 tsp
-
eggs plus 1 egg beaten, for glazing3
-
baker's flour plus extra for dusting450 g
-
salt1 pinch
-
unsalted butter softened70 g
-
flaked almonds for decorating (optional)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 portion
Sód
41.9 mg
Białko
6.8 g
Kalorie
1023.4 kJ /
243.7 kcal
Tłuszcz
6.9 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Soula's Spanakopita
1 godz. 35 min
Strawberry champagne cake
3 godz. 10 min
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1 godz. 15 min
Bulghur
35 min
Cracked wheat and tomato kibbeh
50 min
Semolina cake (namoura)
1 godz. 50 min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1 godz. 10 min
Avgolemono (chicken soup with egg and lemon)
1 godz. 15 min
Easter Cheese Parcels (Flaounes)
1 godz. 5 min
Frangipane cake
1 godz. 45 min
Polish doughnuts
2 godz. 30 min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1 godz.