Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pieces mastiha
- 1 tsp mahlepi (see Tips)
- 100 g sugar, plus 1 tsp extra
- 100 g full cream milk
- 2 tsp dried instant yeast (see Tips)
- 3 eggs, plus 1 egg beaten, for glazing
- 450 g baker's flour, plus extra for dusting
- 1 pinch salt
- 70 g unsalted butter, softened
- flaked almonds, for decorating (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1023.4 kJ / 243.7 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 41.9 mg
Alternatywne przepisy
Greek Rice Pudding (Rizogalo)
1h 10 min
Keftethes (Greek meatballs)
40 min
Rye kaiser rolls
26 Std. 30 Min
Fatayer (spinach turnovers)
1sa 35 dk
Chicken moghrabieh
25h 15min
Taramasalata
15min
Greek Easter Bread (Tsoureki)
2h 20 min
Greek Walnut Cake "Karidopita"
1h 15 min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Soula's Spanakopita
1sa 35 dk
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1h 15 min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10 min