![Tsoureki (Greek Easter bread) Tsoureki (Greek Easter bread)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DB037678-33F3-4F89-B94C-3134ABD27DBD/Derivates/28CBF831-EBB8-457C-981E-DABDFA7BFA8B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pieces mastiha (opcjonalnie)
- 1 tsp mahlepi (see Tips)
- 100 g sugar, plus 1 tsp extra
- 100 g full cream milk
- 2 tsp dried instant yeast (see Tips)
- 3 eggs, plus 1 egg beaten, for glazing
- 450 g baker's flour, plus extra for dusting
- 1 pinch salt
- 70 g unsalted butter, softened
- flaked almonds, for decorating (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1023.4 kJ / 243.7 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 41.9 mg
Alternatywne przepisy
Keftethes (Greek meatballs)
40 Min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1 Std.
Sweet cheese pastry (knafeh)
3 Std.
Date and pistachio truffles (bethith)
30 Min
Falafel
1 godz. 25 min
Taramasalata
15 Min
Greek Rice Pudding (Rizogalo)
1h 10min
Greek Bougatsa with Honey and Pistachios
4h 45 min
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1h 15min
Fatayer (spinach turnovers)
1 Std. 35 Min
Avgolemono (chicken soup with egg and lemon)
1h 15min