Urządzenia i Akcesoria
Tsoureki (Greek Easter bread)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 portions
Składniki
-
mastiha (opcjonalnie)3 pieces
-
mahlepi (see Tips)1 tsp
-
sugar plus 1 tsp extra100 g
-
full cream milk100 g
-
dried instant yeast (see Tips)2 tsp
-
eggs plus 1 egg beaten, for glazing3
-
baker's flour plus extra for dusting450 g
-
salt1 pinch
-
unsalted butter softened70 g
-
flaked almonds for decorating (optional)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 portion
Sód
41.9 mg
Białko
6.8 g
Kalorie
1023.4 kJ /
243.7 kcal
Tłuszcz
6.9 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1u. 15min
Greek Easter Bread (Tsoureki)
2u. 20min
Umali
1u. 25min
Cheese sambousek
1u. 45min
Easter Cheese Parcels (Flaounes)
1u. 5min
Tarte au Citron Reconstructed
50min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1u. 10min
Apple tart
1u.
Poppy seed strudel
3u. 15min
Polish crêpes
3u. 35min
Apple tea cakes
1u. 10min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1u.