Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Syrup
- 220 g caster sugar
- 110 g water
- 1 lemon, rind thinly peeled
- 40 g freshly squeezed lemon juice
- 1 pinch ground cinnamon
- 2 tsp whole cloves
- 3 - 4 cinnamon quills
Custard
- 1 tsp unsalted butter, plus extra to grease and 150 g melted, to brush
- 6 egg yolks
- 180 g caster sugar
- 180 g fine semolina
- 1500 g milk
- 2 tsp natural vanilla extract
- 12 sheets filo pastry
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1472.5 kJ / 351.9 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 63.3 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 160.8 mg
Alternatywne przepisy
Loukoumades (Greek doughnuts with honey and walnuts)
2h
Steak tartare
10 min
Croque Madame
45min
Baked Cabbage Pierogis
2h 30 min
"Viennetta" Vanilla ice cream
8h 50min
Keftedes (meatballs)
2h 30 min
Classic madeleines
24 Std. 30 Min
Caramel and macadamia cheesecake (Brett McGregor)
7 Std. 10 Min
Herb and garlic dip
5 min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10min
Fluffy ricotta pancakes
35 Min
New York-style cheesecake with strawberry sauce
26h 10 min