Odkryj włoską kuchnię

Włochy są znane z historii, kultury i zapierających dech w piersiach krajobrazów, ale przede wszystkim z kulinarnej pasji i tradycji, dzięki którym przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dołącz do nas w kulinarnej podróży po tym niezwykłym kraju.

Ponadczasowe klasyki

Z pokolenia na pokolenie

Tradycyjne słodkości

Zioła i przyprawy

Dodatki, które robią różnicę

Aromatyczne zioła i przyprawy, nasi zaufani sprzymierzeńcy w gotowaniu, są niezbędnym składnikiem wielu włoskich potraw. Sposób ich doboru jest głęboko zakorzeniony w historii włoskich regionów i zależał również od lokalnych win. Odkryj zioła i przyprawy najczęściej używane w regionie Lombardii — domu naszej Community Star Irene Bassi.

Przeczytaj wywiad

Włoskie delikatesy

Na całym świecie Włochy są postrzegane jako ojczyzna dobrego jedzenia. To europejski kraj o największej liczbie produktów spożywczych z chronioną nazwą pochodzenia (ang. PDO) i chronionym oznaczeniem geograficznym (ang. PGI). Oto niektóre z najbardziej znanych włoskich produktów spożywczych:

Parmezan Znany jako „król serów” z powodu jego unikalnego smaku, niemożliwego do podrobienia. Jego historia sięga dziewięć wieków wstecz, a ser ten znany jest ze swojego smaku, aromatu i rzemieślniczej jakości.

Ocet balsamiczny z Modeny Produkowany od czasów rzymskich, otrzymywany ze sfermentowanego moszczu z winogron (świeżo wyciśnięty sok winogronowy) w wybranych winnicach. Moszcz następnie poddawany jest fermentacji octowej w drewnianych beczkach. Jego aromatyczny, słodki i lekko kwaskowaty smak sprawia, że jest wszechstronny i wzmacnia smak potraw każdego rodzaju, od przystawek po desery.

Pistacje z Bronte Ta szczególna odmiana pistacji, symbol Sycylii, jest ceniona za oryginalny smak i wszechstronność w kuchni. Jej zastosowania są nieskończone i zawsze smaczne: od słodkich do pikantnych potraw.

Pomarańcze z Ribera Kolejny skarb z Sycylii — pomarańcze „blond” z miejscowości Ribera. Są słodkie i soczyste, świetnie nadają się na orzeźwiający sok i mają także wiele zastosowań w kuchni.

Soczewica z Castelluccio di Norcia Cenne i starożytne warzywo strączkowe o doskonałej jakości i znaczących wartościach odżywczych. Jest uprawiana tylko w jednym regionie Włoch i to sprawia, że powstaje produkt niszowy o niepowtarzalnym smaku.

Mozzarella di bufala Słynny włoski ser — miękki, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty. Ma unikalny smak, a jego degustacja w oryginalnej formie to niepowtarzalne doświadczenie dla podniebienia.

Na Cookidoo® można znaleźć wiele pomysłów i inspiracji do gotowania z wykorzystaniem doskonałych włoskich produktów.

Poznaj nasze włoskie kolekcje

Zobacz więcej

Rozpocznij swoją kulinarną podróż

ODKRYJ INNE WŁOSKIE SPECJAŁY