Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g sera pecorino (opcjonalnie)
- 30 g cebuli szalotki
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 1200 g wody
- ¾ łyżeczki soli
- 350 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2528 kJ / 604 kcal
- Białko
- 27 g
- Węglowodany
- 63 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 4.6 g
Alternatywne przepisy
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25 min.
Spaghetti carbonara
25 min.
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25 min.
Tagliatelle z krewetkami
30 Min
Makaron z kiełbasą chorizo i serem
20 min.
Makaron z sosem z trzech serów
15 Min
Spaghetti alla carbonara
30 Min
Spaghetti carbonara na samych żółtkach
35 Min
Makaron a'la carbonara
30 Min
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35 Min
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowym
35 Min
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
30 Min