
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dżem z owoców jagodowych
- 1 cytryna, ekologiczna
- 500 g owoców jagodowych, świeżych (np. malin, borówek, porzeczek) (patrz wskazówka)
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii, przecięta na pół, oczyszczona z ziaren
Kruche ciasto
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 150 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- mleko, ilość do posmarowania ciasta
- 30 g wiórków kokosowych, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1453 kJ / 346 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1godz. 30min
Ciasto kruche słodkie
2godz.
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1godz. 30min
Babka drożdżowa Panettone
3godz.
Czeskie knedle na parze
1godz. 15min
Ciasto kruche wytrawne
5min
Odwracane ciasto z gruszkami
2godz. 15min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1godz. 45min
Muffinki marchewkowe z makiem
1godz.
Mini tarty z kremem cytrynowym
3godz. 15min
Tort kawowy
2godz. 10min
Focaccia z pastą serową z oliwkami
2godz. 10min