Włoska tarta z dżemem

Włoska tarta z dżemem

4.3 55 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
12 porcji

Składniki

Dżem z owoców jagodowych
  • cytryna ekologiczna
    1
  • owoców jagodowych, świeżych (np. malin, borówek, porzeczek) (patrz wskazówka)
    500 g
    500 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, (np. malin, borówek, porzeczek), uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • cukru trzcinowego
    250 g
  • laska wanilii przecięta na pół, oczyszczona z ziaren
    1
Kruche ciasto
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    300 g
  • żółtka
    3
  • cukru
    100 g
  • soli
    1 szczypta
  • masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    150 g
  • mleko ilość do posmarowania ciasta
  • wiórków kokosowych (opcjonalnie) do dekoracji
    30 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 346 kcal / 1453 kJ
Białko 4 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 51 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...