Ciasto frangipane

Ciasto frangipane

4.7 149 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 kawałków

Składniki

Kruche ciasto
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 100 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ciasto frangipane
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 150 g migdałów prażonych, niesolonych
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g dżemu morelowego
  • cukier puder ilość do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Białko 8 g
Kalorie 2016 kJ / 480 kcal
Tłuszcz 27 g
Błonnik 3 g
Węglowodany 53 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...