
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 100 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- 230 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ciasto frangipane
- 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g migdałów prażonych, niesolonych
- 150 g cukru
- 2 jajka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g dżemu morelowego
- cukier puder ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 480 kcal / 2016 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Węglowodany
- 53 g
- Błonnik
- 3 g