Ciasto frangipane
TM5 TM6

Ciasto frangipane

4.7 (131 ocen)

Składniki

Kruche ciasto

  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 100 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Ciasto frangipane

  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 150 g migdałów prażonych, niesolonych
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g dżemu morelowego
  • cukier puder, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2016 kJ / 480 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
53 g
Tłuszcz
27 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy