Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 100 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- 230 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ciasto frangipane
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g migdałów prażonych, niesolonych
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g dżemu morelowego
- cukier puder, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2016 kJ / 480 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladowe kąski z orzechami
1 Std.
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1h 10min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Kringel
2h 40min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1h 35min
Ciasto migdałowe z Santiago
1 Std. 30 Min
Sernik z ricotty z jabłkami
6 Std.
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2h 20min
Portugalski placek - Folar
8h 40min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2h 20min