
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 100 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- 230 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ciasto frangipane
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g migdałów prażonych, niesolonych
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g dżemu morelowego
- cukier puder, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2016 kJ / 480 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Portugalski placek - Folar
8h 40 min
Ciasto serowe (Tiropita)
1h 10min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2h 20min
Ciasto migdałowe z Santiago
1h 30 min.
Ciasteczka z wiśniami
1h 30 min.
Sernik z ricotty z jabłkami
6h
Ciasto z serem ricotta
1h 20 min.
Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem z tahini
4 godz. 45 min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Brownie z gruszkami
1 Std. 15 Min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1h 10min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min