Risotto to charakterystyczne, tradycyjne danie kuchni włoskiej, które cieszy się popularnością na całym świecie. Dzięki urządzeniu Thermomix® przygotowanie go we własnym domu jest proste, szybkie i zawsze kończy się sukcesem! Wybieraj spośród wielu klasycznych, oryginalnych i wykwintnych wersji tego dania, aby znaleźć tę, która najbardziej trafi w Twój gust!
Dzięki urządzeniu Thermomix® od idealnego risotto dzieli Cię tylko jeden krok: skompletowanie składników. Jeżeli masz ochotę na kreatywne gotowanie i chcesz wypróbować własny przepis, sprawdź nasze wskazówki:
1) Zawsze wybieraj ryż do risotto. Oto kilka polecanych odmian:
Carnaroli: zawsze al dente, idealny do risotto z owocami morza lub mięsem
Vialone nano: zawiera dużo skrobi i doskonale nadaje się do kremowych risotto, szczególnie z warzywami
Roma: do risotto o miękkiej, delikatnej konsystencji
Baldo: świetnie wchłania przyprawy i płyny, ma wspaniałą kremową teksturę
2) Ogólna zasada dotycząca przygotowania własnego risotto: na każde 100 g ryżu do risotto potrzebne jest 275 g płynu (wody i wina), wymieszanego z koncentratem bulionu. Maksymalna ilość ryżu, którą można jednorazowo ugotować w urządzeniu Thermomix® to 500 g. Dodanie kolejnych składników (np. grzybów, kiełbasy) zwiększy objętość dania, dlatego należy odpowiednio dostosować ilość składników do ryżu.
3) Przed gotowaniem duś ryż z oliwą (przez 3 min/120°C//obr. 1), aby upewnić się, że ziarenka nie zostaną uszkodzone podczas gotowania.
4) Dodaj do ryżu wino lub piwo. Dzięki temu nabierze aromatu, który zapewni potrawie wyjątkowy posmak.
5) Po zakończeniu gotowania dodaj tłuszcz, np. masło i/lub ser, aby risotto nabrało blasku i kremowej konsystencji.