Urządzenia i Akcesoria
Zupa kalafiorowa z kluseczkami; Polędwica w sosie gruszkowym z warzywami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
2 porcje
Składniki
-
½ polędwicy wieprzowej (ok. 300 g), przekrojonej na pół
-
½ łyżki oregano, suszonego
-
½ łyżki tymianku, suszonego
-
¾ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ gruszki bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
-
25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
-
780 g wody
-
40 g mąki pszennej
-
1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
-
75 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
-
60 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
15 g jarmużu (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
15 g oliwy z oliwek
-
60 g białego wina, wytrawnego
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
75 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na kawałki
-
150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
130 g różyczek kalafiora
-
10 g miodu
-
10 g masła
-
5 g sosu sojowego
-
1 szczypta cynamonu, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
611.1 kcal /
2556.7 kJ
Białko
31.8 g
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
60.3 g
Błonnik
9.2 g
Tłuszcz nasycony
9.2 g
Sód
1679.8 mg