Zupa kalafiorowa z kluseczkami; Polędwica w sosie gruszkowym z warzywami

5.0 1 ocena
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
2 porcje

Składniki

  • ½ polędwicy wieprzowej (ok. 300 g), przekrojonej na pół
  • ½ łyżki oregano, suszonego
  • ½ łyżki tymianku, suszonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ gruszki bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
  • 25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    25 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
  • 780 g wody
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 75 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 15 g jarmużu (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 75 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na kawałki
    75 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 130 g różyczek kalafiora
  • 10 g miodu
  • 10 g masła
  • 5 g sosu sojowego
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 611.1 kcal / 2556.7 kJ
Białko 31.8 g
Tłuszcz 25.8 g
Węglowodany 60.3 g
Błonnik 9.2 g
Tłuszcz nasycony 9.2 g
Sód 1679.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...