Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 1100 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki, świeża, posiekana (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 319.4 kJ / 76.4 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 14.3 g
- Tłuszcz
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 796.5 mg
Alternatywne przepisy
Kremowa zupa pieczarkowa
25 min
Kalafior z maślaną bułką tartą
40min
Wiosenna zupa kalafiorowa
30min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55min
Krem z pieczonej papryki z rumienionymi słupkami warzyw
1h 20 min
Zupa z kurczakiem i makaronem orzo
45min
Zupa botwinka
40min
Kremowa zupa ziemniaczana
45min
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1h
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40min
Włoska zupa z makaronem (TM6)
40min
Zupa grysikowa
35 Min