Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową

Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową

4.4 7 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje

Składniki

  • 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 filety z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta, bez skóry i ości (ok. 200 g każdy)
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • 5 g orzechów macadamia, surowych, połówek
    5 g migdałów, blanszowanych
  • 5 g łodyg trawy cytrynowej, świeżych pokrojonych na 1 cm kawałki
    5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 1 liść limonki Kaffir, świeży (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 100 g ryżu białego, basmati
  • 150 g pomidorka koktajlowego
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • ½ zielonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • zielona papryczka chili, świeża pokrojona w plastry, do dekoracji
  • 1 limonka pokrojona w ósemki, do skropienia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1265.5 mg
Białko 37.4 g
Kalorie 1926.8 kJ / 460.5 kcal
Tłuszcz 12.9 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 2.4 g
Węglowodany 50 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...