Urządzenia i Akcesoria
Ryba z sosem tahini i kalafiorową sałatką tabbouleh
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
Kalafiorowa sałatka tabbouleh
-
20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
20 g liści mięty, świeżych
-
50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
80 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
-
300 g różyczek kalafiora
-
4 pomidory śliwkowe pokrojone w 0,5 cm kostkę
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sos tahini
-
20 g migdałów, w słupkach20 g orzeszków piniowych
-
2 ząbki czosnku
-
20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
100 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
15 g miodu, płynnego
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
150 g wody
-
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ryba gotowana na parze
-
150 g komosy ryżowej (quinoa)
-
1000 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
4 filety z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta (ok. 170 g każdy)
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
orzeszki piniowe do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
724.6 mg
Białko
45.7 g
Kalorie
2528.7 kJ /
604.4 kcal
Tłuszcz
29.9 g
Błonnik
7.9 g
Tłuszcz nasycony
4.2 g
Węglowodany
42.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kofty z indyka z sosem tahini
30 min
Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
50 min
Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem (TM6, TM7)
2 godz. 5 min
Pieczone warzywa z kozim serem i pesto (TM5)
1 godz.
Cytrusowy łosoś z rodzynkowym ryżem i sałatką z jarmużu
45 min
Pikantny kurczak z komosą ryżową i sałatką
45 min
Pieczony indyk z warzywami, roladkami z boczkiem i konfiturą figową
5 godz.
Dorsz z ragout z nektarynek i pomidorów
25 min
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 min
Łosoś wasabi w sezamie z sałatką z ogórków
25 min
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem
40 min
Dorsz pod orzechową kruszonką z kaszą i sałatką
35 min