Urządzenia i Akcesoria
Pączki z kremem ajerkoniakowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 4 godz.
8 sztuk
Składniki
Budyń ajerkoniakowy
-
140 g mleka
-
100 g likieru jajecznego
-
1 żółtko
-
40 g cukru
-
25 g mąki pszennej
-
20 g skrobi ziemniaczanej
Pączki
-
130 g mleka
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
25 g cukru
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 żółtka
-
1 łyżka wódki1 łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
-
1 szczyptę soli
-
olej do głębokiego smażenia (ok. 1 l)
Krem ajerkoniakowy i nadziewanie
-
130 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
-
150 g cukru pudru
-
15 g likieru jajecznego
-
20 g wrzącej wody
-
75 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
15 g mleka
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
134.2 mg
Białko
8.7 g
Kalorie
1978.2 kJ /
472.8 kcal
Tłuszcz
17.7 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Węglowodany
66.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Tłusty czwartek II
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tort pistacjowy z frużeliną malinową
72 godz.
Oponki z ciasta półfrancuskiego (Cronuty)
3 godz. 30 min
Rolada leśny mech z kremem cytrynowym
5 godz.
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Kurczaki z Kentucky
2 godz. 40 min
Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Kremówka w pucharkach
4 godz.
Malinowe wyspy
9 godz.
Eklerki pistacjowe
4 godz.
Faworki klasyczne
1 godz.
Rogaliki orzechowe
2 godz.
Ciasto Lodowa Kraina
8 godz. 40 min