Pączki z kremem ajerkoniakowym

Pączki z kremem ajerkoniakowym

5.0 1 rating
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 4 godz.
8 sztuk

Składniki

Budyń ajerkoniakowy
  • 140 g mleka
  • 100 g likieru jajecznego
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
Pączki
  • 130 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 25 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
    1 łyżka wódki
  • 1 szczyptę soli
  • olej do głębokiego smażenia (ok. 1 l)
Krem ajerkoniakowy i nadziewanie
  • 130 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 150 g cukru pudru
  • 15 g likieru jajecznego
  • 20 g wrzącej wody
  • 75 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
  • 15 g mleka

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 134.2 mg
Białko 8.7 g
Kalorie 1978.2 kJ / 472.8 kcal
Tłuszcz 17.7 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 9.8 g
Węglowodany 66.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...