Oponki z ciasta półfrancuskiego (Cronuty)

Oponki z ciasta półfrancuskiego (Cronuty)

3.9 18 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 3 godz. 30 min
10 sztuk

Składniki

Oponki z ciasta półfrancuskiego
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g mleka
  • 1 jajko
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 250 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • olej do głębokiego smażenia (ok. 1 l)
Lukier
  • 150 g cukru
  • 15 g wody gorącej
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 32 mg
Białko 4 g
Kalorie 1282.3 kJ / 306.5 kcal
Tłuszcz 13.4 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Węglowodany 43.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...