
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wody
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- 180 g cukru
- 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 300 g mąki pszennej
- 40 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
- 1 jajko
-
1 ½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 3 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 370 g mleka
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
50
g skrobi ziemniaczanej
lub 50 g skrobi kukurydzianej - 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- migdały, w płatkach do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 330.3 kcal / 1382 kJ
- Białko
- 5.3 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Węglowodany
- 43.6 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 106 mg