Urządzenia i Akcesoria
Rolada leśny mech z kremem cytrynowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
16 porcji
Składniki
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
60 g cukru
-
1 jajko
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto szpinakowe
-
7 jajek
-
150 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
200 g liści szpinaku, świeżych
-
30 g oleju
-
250 g mąki pszennej
-
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 szczypty soli
-
1 łyżka cukru pudru
Krem i zwijanie rolady
-
200 g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość truskawek (ok. 100 g) pokrojonych w 0,5 cm plastry, do dekoracji
-
8 łyżek soku jabłkowego
-
400 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
20 g cukru pudru
-
2 łyżki cukru wanilinowego1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
borówki amerykańskie do dekoracji (ok. 50 g)
-
mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
186.9 mg
Białko
6.6 g
Kalorie
1417.7 kJ /
338.8 kcal
Tłuszcz
21 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Węglowodany
32.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER II/2023
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Rolada malinowa
1 godz. 20 min
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14 godz.
Biszkopt szpinakowy
4 godz. 15 min
Tort szpinakowy z kremem limonkowym i żelką truskawkową
48 godz.
Tort pistacjowy z frużeliną malinową
72 godz.
Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango
72 godz.
Tort à la Ferrero Rocher® z chrupką
72 godz.
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72 godz.
Wiśniowa chmurka
8 godz. 30 min
Ciasto słonecznikowiec
9 godz.
Malinowa chmurka
12 godz. 5 min
Sernik z białą czekoladą i polewą pistacjową
11 godz. 30 min