Bezglutenowy chlebek z daktylami i jabłkami

4.7 3 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
24 kromek

Składniki

  • 360 g ryżu brązowego
    360 g ryżu białego, krótkoziarnistego
  • 150 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 210 g jabłka nieobranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 120 g orzechów włoskich, łuskanych (patrz wariant)
  • 2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
    1 ½ łyżki łusek babki jajowatej, mielonych
  • ¾ łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 150 g wody
  • 90 g oliwy z oliwek

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Sód 204.2 mg
Białko 3.5 g
Kalorie 685.2 kJ / 163.8 kcal
Tłuszcz 8.6 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 1.4 g
Węglowodany 19.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...