Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g ryżu białego, długoziarnistego
- 50 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 200 g wody
-
200
g mleka
lub 200 g napoju roślinnego, np. sojowego, ryżowego, migdałowego - 1 łyżeczka cukru
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g mąki kukurydzianej
- 10 g soli (2 łyżeczki)
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 394.3 kJ / 94.2 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 17 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 185.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bezglutenowe bułki na drożdżach
2 Std.
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej
57 Std. 40 Min
Bezglutenowy chleb gryczany z Varomy
2 Std.
Bezglutenowe bułki
1h 15min
Pizza bezglutenowa z szynką parmeńską i rukolą
1 godz. 30 min
Bezglutenowa pizza z oliwkami i kiełbaskami
2 godz. 50 min
Bezglutenowy chleb ryżowo-gryczany
2h 45min
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, jaglanej i ryżu
2h 45min
Bezglutenowy chleb tostowy
15 Std.
Ekspresowy chleb bezglutenowy
2h 25min
Bezglutenowy chleb ziemniaczany z czarnym sezamem
3h 10min
Bezglutenowy chleb kukurydziano-gryczany z tapioką
2h 30 min