Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową

Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową

4.9 17 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 230 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
  • 10 g oleju plus dodatkowo ¾ łyżki
  • 1 ¼ łyżeczki mieszanki przypraw do tacos i fajitas
  • 130 g sera cheddar pokrojonego na 2 cm kawałki
    130 g sera żółtego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 35 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 130 g kaszy orkiszowej, perłowej
  • 300 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta chili, mielonego (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 - 3 liście sałaty lodowej (ok. 100 g)
  • 120 g hiszpańskiego sosu pomidorowego salsa brava
    120 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 170 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
  • 4 tortille pszenne (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 583.2 kcal / 2440 kJ
Białko 32.8 g
Tłuszcz 22.8 g
Węglowodany 61.4 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 8.3 g
Sód 1214.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...